Migdały — właściwości zdrowotne oraz wartości odżywcze
Migdały uważane są przez wielu za najsmaczniejsze ze wszystkich orzechów. Są także jednymi z najbardziej popularnych orzechów na całym świecie. Migdały są bogate w witaminy, minerały i białko. Mają też wiele innych cennych składników odżywczych. Wykazują działanie antyoksydacyjne i pomagają zwalczać wolne rodniki. Są one również bogate w kwas oleinowy, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Migdały mogą pomóc zmniejszyć ryzyko choroby serca i udaru mózgu.
Dodatkowo migdały są dobre dla naszej skóry, włosów i paznokci. W naszym artykule dowiesz się więcej o tym, jakie są właściwości zdrowotne migdałów, poznasz ich poziom wartości odżywczych oraz ilość kalorii. Zapraszamy do ciekawej lektury.
Migdały wartości odżywcze
Migdały wyróżniają się przede wszystkim wysoką ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują pozytywny wpływ nie tylko na układ nerwowy, ale także na serce. Dodatkowo migdały zawierają dużą ilość błonnika, wspierającego prace jelit oraz witamin z grupy B. W produktach tych można odnaleźć także bardzo cenną dla organizmu człowieka witaminę E oraz takie składniki mineralne jak wapń, magnez, żelazo, fosfor potas czy też cynk. Bogaty skład i mnogość pierwiastków sprawia, iż zaledwie jedna garść migdałów spożywana codziennie wystarczy do tego, aby pokryć około 1/3 dziennego zapotrzebowania na ważne składniki odżywcze.Migdały zawierają również tiaminę, ryboflawinę, niacynę oraz kwas foliowy. Są one także źródłem aminokwasów oraz flawonoidów, które w połączeniu z witaminami wpływają na obniżenie stanów zapalnych w organizmie oraz regulują poziom cholesterolu we krwi. Orzechy te wykorzystuje się w codziennej diecie oraz kosmetyce. Zawartość witamin i minerałów, a także bogactwo antyoksydantów czynią z nich idealny produkt dla zdrowego stylu życia.
Migdały właściwości
Migdały dzięki bogactwu cennych składników stają się niezastąpionym elementem codziennej diety. Są to zdrowe produkty, które można dodawać do różnych dań, ciast, ciasteczek, deserów, sałatek czy też tworzyć z nich mleko roślinne. Zastosowanie migdałów w kuchni jest szerokie, a ich smak zachwyca dorosłych oraz dzieci. Dodatkowo zapewniają one wspaniałe właściwości prozdrowotne, o których napiszemy poniżej.
- Zbawienny wpływ na serce
Udowodniono, iż regularne spożywanie migdałów ma zbawienny wpływ na serce oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na schorzenia układu krwionośnego. Orzechy te powodują obniżenie wartości ciśnienia tętniczego oraz wpływają na poprawę krążenia. Przeciwdziałają także odkładaniu się cholesterolu, powstawaniu zakrzepów oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżyce, udar mózgu czy też zawał serca.
- Pomocne w walce z cukrzycą
Migdały nie tylko są pomocne w walce z cukrzycą, ale także przyczyniają się do zapobiegania jej rozwojowi. Systematyczne spożywanie migdałów nie tylko w formie zdrowej przekąski przyczynia się do zmniejszenia poziomu odporności na insulinę oraz obniżenia poziomu LDL. Poprzez niski indeks glikemiczny migdały mogą być bez obaw spożywane przez diabetyków.
- Idealne na układ moczowy
Zarówno migdały blanszowane, jak i całe wspomagają działanie układu moczowego. Szczególnie pomocne są przy kamieniach nerkowych oraz chorobach cewki moczowej.
- Wspierają pracę mózgu oraz układu nerwowego
Migdały to produkty bogate w witaminę E, która wspomaga pracę mózgu. Wpływa ona na kojarzenie faktów, zapamiętywanie oraz chroni komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Witamina B6 i nienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w migdałach przyczyniają się do wzmocnienia układu nerwowego oraz poprawiają stan psychofizyczny.
- Migdały a odchudzanie
Migdały ze względu na dużą zawartość błonnika znajdują zastosowanie także w odchudzaniu. Wpływają one doskonale na regulacje metabolizmu oraz zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Jaka jest kaloryczność migdałów?
Migdały to orzechy o dosyć wysokiej kaloryczności. W 100 gramach produktu kryje się około 580 kcal. Jednak pomimo wysokiej ilości kalorii polecane są one diabetykom czy też osobom na diecie redukcyjnej. Ich wysoka energetyczność sprawia, że spożycie nawet niewielkiej ilości orzechów powoduje uczucie sytości i hamuje występowanie ataków głodu. Warto także pamiętać, iż w przypadku migdałów duża ilość kalorii spowodowana jest występowaniem nienasyconych kwasów tłuszczowych, których regularne spożywanie pozytywnie wpływa na organizm człowieka.
Migdały to jedne z najpopularniejszych orzechów na świecie. Są one nie tylko bogate w witaminy, minerały i białko, ale są też dobrym źródłem energii. Dostępne są one w sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach z bakaliami. Migdały całe oraz migdały blanszowane najlepiej spożywać w formie przekąski, natomiast płatki migdałowe w formie dekoracyjnej jako dodatek do ciast, lodów lub deserów. Migdały wykazują liczne właściwości oraz szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Migdały są zdrowe i wartościowe oraz należą do grupy produktów superfoods.
Kto powinien jeść migdały?
Migdały powinny na stałe zagościć w naszej diecie. Przeciwwskazane są one tylko u osób, które wykazują reakcje uczuleniowe po ich spożyciu. W pozostałych przypadkach są one źródłem cennych dla zdrowia wartości odżywczych. Warto pamiętać, iż regularne ich spożywanie chroni organizm człowieka przed powstawaniem stanów zapalnych, pomagając tym samym w walce z chorobami autoimmunologicznymi. Orzechy te są także dozwolone dla osób będących na diecie nisko węglowodanowej oraz diabetyków, gdyż posiadają one niski indeks glikemiczny oraz przyczyniają się do regulacji poziomu cukru we krwi.
Właściwości migdałów sprawiają także, iż są one produktem, który pozytywnie wpływa na samopoczucie, a tym samym przyczynia się do zapobiegania depresji. Dodatkowo jedzenie migdałów zalecane jest w okresie zwiększonej zachorowalności na choroby sezonowe takie jak przeziębienie czy też grypa. Polecane jest także osobom, które cierpią na zgagę. Kilka sztuk orzechów zjedzonych przed posiłkiem zmniejszy bowiem ryzyko pojawienia się palącego uczucia za mostkiem.
Migdały w ciąży – czy warto?
Ciąża to szczególny stan, w którym dochodzi do wielu zmian i procesów. Kobiety w tym czasie skarżą się na różne dolegliwości, które ze względu na zdrowie dziecka warto zwalczać naturalnymi sposobami. Regularne spożywanie migdałów w ciąży pomaga uregulować zaburzenia z układu pokarmowego takie jak mdłości oraz zgaga. Dodatkowo migdały usprawniają pracę mózgu poprzez pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację. W szybki sposób zapewniają one poczucie sytości, nie przyczyniając się do gwałtownego podniesienia poziomu cukru we krwi. Ze względu na wysoką kaloryczność orzechy te warto spożywać w niewielkich ilościach. Już jedna garść migdałów dostarczy odpowiednią ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych kobietom w ciąży.