Orzech włoski – wartości odżywcze i zdrowotne
Wiele osób zastanawia się, na co są dobre orzechy włoskie? Liczne badania wskazują, iż są one dobre na wiele schorzeń. Po pierwsze obniżają one poziom trójglicerydów oraz ciśnienie krwi i naczyń krwionośnych. Po drugie mają działanie przeciwnowotworowe oraz zapobiegają stłuszczeniu wątroby, a także kamicy żółciowej. Po trzecie działają ochronnie na mózg i poprawiają pamięć oraz koncentrację. Regularne spożywanie orzechów włoskich spowalnia także starzenie się organizmu oraz łagodzi przebieg cukrzycy.
Należy pamiętać, iż włoskie orzechy są bardzo bogatym źródłem witamin, minerałów i innych substancji odżywczych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zapraszamy do lektury naszego artykułu, w którym poruszymy ważne kwestie dotyczące wpływu orzechów włoskich na nasz organizm oraz ich najważniejszych właściwości zdrowotnych.
Orzechy włoskie składniki i wartości odżywcze
Z poprzedniej części artykułu wiemy już, na co są dobre orzechy włoskie. W tej części przedstawimy najważniejsze wartości odżywcze, jakie zawierają w sobie te orzechy. Na początku należy wspomnieć, iż orzechy włoskie są bardzo bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 oraz kwasu omega-3. Kwas omega-3 przyczynia się do zahamowania rozwoju miażdżycy oraz zmniejsza skłonność do tworzenia się zakrzepów i niekorzystnego dla naszego zdrowia cholesterolu LDL we krwi. NNKT z grupy omega-6 natomiast są pomocne w leczeniu cukrzycy i nowotworów. Niewątpliwie ich zaletą jest wysoka wartość odżywcza, duża ilość białka oraz związków fenolowych o silnym działaniu przeciwutleniającym.
W orzechach włoskich znajdują się także potrzebne makro i mikroelementy. Są one źródłem selenu, który aktywuje układ odpornościowy, wapnia będącego budulcem zębów, kości oraz mięśni. Dodatkowo zawierają one fosfor, który wspomaga przyswajanie witamin z grupy B oraz kwasu foliowego niezbędnego w trakcie trwania ciąży. Z orzechów włoskich nasz organizm czerpie także potas zapewniający odpowiedni poziom wody w organizmie, magnez regulujący prace mięśni oraz chrom zwiększający wrażliwość organizmu na insulinę. Regularne spożywanie tych produktów dostarcza do naszego ciała także wielu witamin takich jak witamina A, Tiamina, Ryboflawina, Niacyna oraz witamina C, E i K.
Na co są dobre orzechy włoskie — właściwości prozdrowotne
Prozdrowotne właściwości orzechów włoskich są powszechnie znane. Dieta bogata w te produkty poprawia funkcjonowanie organizmu i jest dobra dla naszego zdrowia. Regularne spożywanie orzechów włoskich przynosi wiele korzyści takich jak:
- Pozytywny wpływ na profil lipidowy krwi. Włączenie do swojej diety orzechów przyczynia się do obniżenia trójglicerydów we krwi, a także do poprawy stosunku zawartości cholesterolu LDL do cholesterolu HDL.
- Ochrona układu krążenia. Regularnie spożywane orzechy włoskie przyczyniają się do zwiększenia elastyczności naczyń krwionośnych, co w dużym stopniu zapobiega rozwojowi miażdżycy. Zmniejszają one tym samym ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca oraz udarów mózgu.
- Działanie przeciwnowotworowe. Wysokie spożycie orzechów włoskich przyczynia się do ograniczenia rozwoju raka jelita, trzustki czy też raka piersi. Właściwości przeciwnowotworowe orzechów włoskich wynikają z dużej zawartości zdrowych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz polifenoli.
- Ochrona wątroby przed stłuszczeniem. Nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w orzechach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie wątroby i zapobiegają rozwojowi jej chorób. Dodatkowo wykazują działanie przeciwzapalne oraz zmniejszają ryzyko kamicy żółciowej.
- Spowolnienie starzenia się mózgu. Zapobiegają one pogorszeniu się pamięci i koncentracji, a także zdolności uczenia się.
- Poprawa odporności. Dzięki zawartości przydatnych dla zdrowia witamin i minerałów orzechy pozytywnie wpływają na pracę układu odpornościowego.
Ile kalorii mają orzechy włoskie
Orzechy włoskie charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. W 100 gramach orzechów włoskich znajduje się aż 657 kcal. Garść orzechów, czyli około 35 gramów zawiera więc około 230 kcal. Pomimo wysokiej kaloryki orzechy włoskie charakteryzują się jednak niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że po ich spożyciu nie wzrasta gwałtownie poziom cukru we krwi. Zatem produkt ten mogą spożywać osoby zmagające się z insulinoopornością oraz cierpiące na cukrzycę. Wartości odżywcze orzechów włoskich umieszczone zostały na każdym opakowaniu naszych produktów tak, aby każdy mógł sprawdzić ile kalorii ma w sobie dany produkt.
Jak przechowywać orzechy włoskie?
Orzechy włoskie najlepiej przechowywać w zamkniętym szklanym słoiku, w suchym miejscu w temperaturze pokojowej bez dostępu do światła lub w lodówce. Nasz sklep dostarcza produkty, które przechowujemy dla Państwa w odpowiednich warunkach, tak aby jak najdłużej były one świeże i zdatne do spożycia.
Orzechy włoskie ile dziennie można ich spożywać?
Już spożycie jednej porcji orzechów dziennie sprawia, że produkty te mają dobroczynne działanie na nasze zdrowie. Jedna porcja orzechów to około 35 gramów, czyli jedna garść lub 2-3 łyżki stołowe. W naszej ofercie dostępne są orzechy włoskie łuskane, które można przesypać do słoika i codziennie delektować się ich smakiem. Warto pamiętać, iż przeciwskazaniem do spożycia orzechów włoskich jest alergia na te produkty.